Românã

Minimalism

Deşi trăim într-o societate care promovează consumerismul şi în ciuda faptului că suntem bombardaţi de publicitate la fiecare pas, tendinţa mea personală este să fiu minimalistă. Poate că a început ca o decizie financiară, în momentul în care, devenind în sfârşit adult la 30 de ani, a trebuit, pentru prima dată în viaţă, să îmi creez un budget şi să mă ţin de el. Sau poate are legatură cu un seminar la care am participat, cam tot în aceeaşi perioadă a vieţii mele, unde am „învăţat” cum se construieşte o casă, minusculă după standardele nord-americane, pe o suprafaţă de mai puţin de 15 m2. Şi, aşa cum se întâmplă cu cele mai multe lucruri în viaţă, m-am recunoscut în ceea ce mi s-a potrivit, chiar dacă până atunci nu mă gândisem că vroiam să fiu diferită de normalitatea general acceptată. Aşa a început călătoria mea spre minimalism.

Vă invit la un simplu exerciţiu.

Primul pas este să faceţi o listă cu zece lucruri care, de-a lungul timpului, au adăugat ceva în viaţa dumneavoastră, făcând-o mai frumoasă şi mai fericită. Pot intra aici experienţe, amintiri, pasiuni. Eu aş include aici toate călătoriile pe care am avut ocazia să le fac, cărţile pe care le-am citit sau amintirile cu cei dragi. Această listă poate fi usor re-imaginată ca o listă de recunostinţă, ca un jurnal de mulţumiri date universului pentru ceea ce aveţi în viaţă: sănătatea, scrisul, cititul, abilitatea de a vorbi o limbă străină, de a gusta mâncăruri exotice, de a comunica cu cineva de departe prin intermediul tehnologiei, de a merge desculţ prin iarbă sau a înota în ocean.

Acum, dacă aţi terminat cu această listă şi aveţi într-adevăr cele zece lucruri ce vă aduc bucurie în viaţă, cele zece experienţe care v-au îmbogăţit anii şi vă aduc amintiri plăcute şi un zâmbet pe buze, înseamnă că sunteţi pregătit pentru partea a doua a exerciţiului. Faceţi o listă cu cele mai scumpe zece lucruri pe care le-aţi cumpărat în ultimii ani. Aici vor intra probabil maşina, casa, bijuteriile, mobila şi celelalte posesiuni materiale pe care le-aţi acumulat în ultimii ani. E foarte simplu să faceţi această listă, mult mai simplu şi mai evident decât lista anterioară. Banii sunt mai uşor de contabilizat decât bucuriile.

Scrieţi listele în mod cinstit, cinstit cu sine. Nu trişaţi. Nu e o competiţie, nu există răspunsuri corecte sau greşite. Fiţi cinstiţi cu voi înşivă. Nu m-ar surprinde dacă aţi descoperi, cu uimire poate, că majoritatea lucrurilor din lista A (de bucurii) nu se regăsesc în lista B. Dacă ar fi să sugerez cuiva să aleagă calea minimalismului, aş începe prin a-i întreba: Cât de importante sunt lucrurile pe care le-aţi acumulat în viaţă? Cât de importante sunt toate obiectele materiale pentru care aţi lucrat din greu 40, 50 sau 80 de ore pe săptămană ca să le achiziţionaţi? Câtă valoare aduc vieţii dumneavoastră? Cu cât v-au îmbunătăţit calitatea vieţii? Sunt gata să pariez că e mai puţin decât v-aţi imaginat. Concluzia e uşor de tras: lucrurile pe care le-aţi cumpărat cu greu, cele care valorează – conform societăţii în care trăim – „cel mai mult”, nu sunt neapărat cele care vă aduc cea mai mare bucurie. Soluţia e la fel de simplă: simplificarea, prin a ne orienta spre minimalism. Dar ce înseamnă minimalismul? A fi minimalist nu înseamnă a trăi în mijlocul pustietăţii departe de oameni şi civilizaţie, fără a avea vreo posesiune materială. Minimalismul este calea de mijloc dintre societatea de consumerism în care trăim şi extrema cealaltă, mijlocul pustietăţii. Este opţiunea conştientă de a trăi experienţe de neuitat care îţi lasă bucurie în suflet, în loc de cumpărarea unei noi perechi de pantofi pentru că sunt la modă. Minimalismul este alegerea făcută între a te mulţumi cu strictul necesar şi a te îngropa în lucruri inutile, precum şi decizia de a petrece timp alături de persoanele care contează cel mai mult, în loc de timp pierdut în faţa televizorului.

Permiteti-mi să înşir mai jos câteva din beneficiile evidente ale stilului de viaţă minimalist:

– Veţi avea mai mult timp de petrecut cu familia: copiii nu îşi amintesc câte jucării au avut în copilărie, ci cât timp au petrecut părinţii alături de ei în vacanţe, la mare, cu bicicleta, jucând fotbal.

– Veţi avea mai puţine decizii de luat în viaţa de zi cu zi, ceea ce va duce la un nivel mai scăzut al stresului cotidian: Cu ce mă îmbrac azi? Ce facem deseară?

– Evident, veţi avea cheltuieli mai puţine: renunţând la maşină în favoarea transportului în comun, unde e posibil, nu veţi mai avea nevoie să plătiţi benzină sau asigurare de maşină; fără prea multe lucruri în casă e nevoie să faceţi mai puţină ordine; într-o casă mai mică, curăţenia se menţine mai uşor.

– Claritate în gândire: cu cât aveţi mai puţine posesii care vă îngrijorează, cu atât mai mult calm va domni în mintea şi sufletul dumneavoastră, ceea ce va crea mai mult spaţiu şi timp pentru ceea ce este cu adevărat important.

– Sănătate îmbunătăţită: minimalismul ia mai multe forme, dar indiferent dacă scăpaţi de lucruri din dulap, din calendar, sau din minte, corpul dumneavoastră vă va mulţumi. Veţi avea mai mult timp pentru a vă concentra asupra sănătăţii dumneavoastră şi a vă dedica pasiunilor care vă aduc bucurie în viaţă.

– Mai multă libertate: „cumpărăm lucruri pe care nu le vrem, cu bani pe care nu-i avem, pentru a impresiona oameni care nu ne plac” spunea celebrul Dave Ramsey. Acumularea de lucruri e comparabilă cu o ancoră, ne ţine legaţi. Suntem tot timpul speriaţi să nu ne pierdem lucrurile. Scăpaţi de ele, daţi-le drumul şi veti simţi o liberate nemaiîntâlnită: fără lăcomie, datorii, obsesii.

Generaţia Y, a celor născuţi aproximativ între 1980 şi 1995, care au intrat pe piaţa muncii în jurul anului 2000, sunt altfel, punând mai mult preţ pe experienţe decât pe lucruri. Ei sunt prima generaţie care închiriază o locuinţă pe termen lung, în loc să o cumpere, prima generaţie care ia autobuzul în loc să cumpere o maşină, prima generaţie care trece cu uşurinţă de la o slujbă la alta, sau chiar de la o profesie la alta, care alege să călătorească prin lume înainte să se stabilească permanent undeva. Poate putem învăţa câte ceva de la ei.